Špízy s domácim syrom, cuketový koláč
4 PORCIE
ŠPÍZY
• toastový chlieb • cherry paradajky • uhorka
DOMÁCI ČERSTVÝ SYR
• 200 g tučného jogurtu • 100 g smotany na šľahanie • 1 lyžička soli • 50 g vlašských orechov
Cuketový koláč
• 3 vajcia • 1 šálka krupicového cukru • 1 hrnek slunečnicového oleje • 2 šálky polohrubej múky
• 1 lyžička prášku do pečiva • 1 lyžička soli • 1 lžička perníkového koření
• 1 lyžička mletej škorice • 1 lyžička mletého zázvoru • 2 šálky strúhanej cukety • 1 šálka sekaných vlašských orechov
POSTUP
Jogurt vyšľahajte do hladka so smotanou a dochuťte soľou. Zmes nalejte do cedníka vystlaného utierkou. Prikryte ju koncami utierky a zaťažte tanierom. Cedidlo položte na hrniec alebo misu a vložte do chladničky, aby zmes odkvapkávala aspoň 8 hodín. Na koláč vyšľahajte vajcia s cukrom do peny a pridajte olej. V inej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a koreninami. Po častiach ju vmiešajte do vaječnej zmesi. Pridáme nastrúhanú cuketu a orechy. Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte 30 minút pri 180 °C.
Hotový syr vyšľahajte s najemno nasekanými alebo pomletými orechmi. Syrom potrite toasty, nakrájajte ich na štvorce a obložte paradajkami a hrubšími plátkami uhorky.